Pronađeno 18 planeta na kraju našeg sunčevog sistem




Prema pisanju britanskih medija, profesor John Johnson sa kalifornijskog Instituta tehnologije objavio je otkriće do kojeg je došao nakon deset godina strpljivog rada: pronašao je 18 planeta na kraju našeg sunčevog sistema, koji kruže oko ogromnih umirućih zvijezda.

Ovo otkriće je važno jer predstavlja drugo najveće otkriće grupe planeta nakon Keplerove misije, i prvo ovakve vrste otkriveno sa Zemlje. Otkriće bi moglo pomoći znanstvenicima da bolje razumiju porijeklo našeg Sunca i njegovih planeta.

Johnson je do otkrića došao nakon što je sa svojim timom deset godina proučavao više od 300 sunčevih sistema, i to uz pomoć moćnog teleskopa u obesrvatoriju W.M. Keck na Havajima.

Johnson se u istraživanju fokusirao na zvijezde koje su 1,5 puta veće od našeg Sunca. Te zvijezde su upravo prošle glavni period svog života pa se zovu "umirovljene" zvijezde. Oko njih je pronašao planete veličine Jupitera sastavljene od plina, koji su od zvijezda udaljeni u prosjeku za 30 posto bliže od sunčeve blizine Zemlji.

Te planete kreću se u jednostavnom krugu oko svojih velikih zvijezda, za razliku od našeg sunčevog sistema u kojem se planeti kreću u širokoj eliptičnoj putanji. Znanstvenici vjeruju da se ovi planeti formiraju u blizini nove zvijezde oko "sjemena" čestica koje akumuliraju oblake plina i prašine.