Otkriven planet na kojem je moguć život!



Svi oni koji misle kako je pronalazak novih planeta postao rutina su u krivu, pokazalo je najnovije svemirsko otkriće. Znanstvenici su naime pronašli potencijalno naseljiv planet u neposrednoj svemirskoj blizini koji bi mogao otvoriti novo poglavlje u svemirskom istraživanju. Planet nosi ime GJ 667Cc, barem je 4.5 puta veći od Zemlje, a godina mu traje 28 dana.

Smješten u sazvježđu Škorpije, planet je posebno zanimljiv zbog udaljenosti od svoje zvijezde - nalazi se ravno u naseljivoj zoni, zamišljenom orbitalnom prstenu u kojem nije niti prevruće niti prehladno, i znanstvenici gaje velike nade kako bi se na njemu mogao razviti život.

Otkriće je posebno interesantno i zbog sastava solarnog sustava u kojem se planet nalazi. Kako znanstvenici navode, sustav ima relativno malu količinu metala u svom sastavu, što bi život u njemu, ukoliko postoji, učinio bitno drugačijim od ovog kojeg imamo na Zemlji.

Udaljen samo 22 svjetlosne godine od Zemlje, što je u svemirskim mjerilima bliže susjedstvo, ovaj planet otvara i nove mogućnosti za svemirsko istraživanje.

- Planeti koje pronađemo Keplerom su udaljeni tisućama svjetlosnih godina i nikada tamo ne bi mogli poslati svemirsku sondu. Mi smo se fokusirali na obližnje zvijezde, jer koristeći današnju tehnologiju tamo bi mogli poslati robotsku sondu, a kroz nekoliko stotina godina pogla bi nam početi slati i razglednice - kazao je Steven Vogt sa Sveučilišta u Kaliforniji, jedan od autora otkrića, javlja Space.com .