Što bi se dogodilo da astronauti pucaju iz pištolja u svemiru?



Neki bi odmah mogli pomisliti kako normalno oružje ne može pucati u svemiru, jer nema kisika, no moderno streljivo u sebi sadrži oksidanse koji pokreću eksploziju baruta i guraju metak naprijed iz čahure. Znači, do opaljenja dolazi bez problema.

Portal Space.com pozabavio se tim pitanjem i ponudio dva odgovora. Prema Trećem Newtonovom zakonu, tj. zakonu akcije i reakcije, sila koja djeluje na metak izaziva povratnu silu na oružje, a samim tim i na onog koji ga drži.

Ta sila gura osobu u svemiru unazad, a metak se kreće naprijed. Ako metak izađe iz cijevi brzinom od 1.000 metara u sekundi, pucač se kreće u suprotnom smjeru brzinom od svega pet centimetara u sekundi, jer je puno teži od metka. Ispaljeni metak će se nastaviti kretati beskonačno nakon toga.

'Metak se nikad neće zaustaviti, jer se svemir mnogo brže širi nego što pruža otpor metku, koji bi ga usporio', pojasnio je Matija Ćuk, astronom koji radi na prestižnom Sveučilištu Harvard i na Institutu SETI. Kad se svemir ne bi širio, otpor od dva-tri atoma po četvornom centimetru u vakuumu svemira bi zaustavio metak, ali za 10 milijuna svjetlosnih godina. isto vrijedi i za pucača, samo bi se on puno, puno prije zaustavio.

Nehotični samoubojica

Druga mogućnost kod ispaljivanja metka u svemiru jest ta da ako ispalite metak pod određenim kutem u orbiti, Zemlje recimo, mogao bi obići planet i vratiti vam se u leđa. Tako barem tvrdi Peter Schultz sa Sveučilišta Brown.

Scenarij ipak nije tako apsurdan kao što se čini. Schultz otkriva kako su znanstvenici svojevremeno namjeravali učiniti sličnu stvar kako bi ispitivali sudare objekata pri velikim brzinama.

Budući kolonizatori Mjeseca morati će paziti da metke ispaljuju samo u nizinama, jer ispaljen s nekog od vrhunaca, pod preciznim kutem, i taj će metak obići Mjesec i vratiti se pucaču u leđa.