Dana 15.08.1977. uhvaćen neobičan signal iz svemira




Od svih signala koji su ikada primljeni iz svemira radio-teleskopima, onaj primljen dana 15.08.1977. ima najveće izglede da potječe od vanzemaljske inteligentne vrste.

Astronomi su uhvatili najneobičnije ikad zabilježeno emitiranje iz svemira. Signal je zabilježio američki astronom Jerry R. Ehman radeći na radio-teleskopu nazvanom "The Big Ear" (Veliko uho), smještenom u američkoj saveznoj državi Ohio. Promatranja su vršena u sklopu poznatog projekta SETI (kratica za Search for ExtraTerrestrial Intelligence tj. Potraga za vanzemaljskom inteligencijom).

Kad je ugledao ispis signala, navedeni astronom zaokružio ga je i na isti papir u čuđenju dopisao WOW!. Njegovo zaprepaštenje bila je izazvano činjenicom da je snimljeni signal bio nevjerojatno sličan onome što su znanstvenici pretpostavili o tome kako bi vanzemaljski signal trebao izgledati.

Signal je trajao pune 72 sekunde i imao je frekvenciju od oko 1420 MHz, za koju fizičari vrlo dobro znaju da je bliska frekvenciji vodikove linije. To je još jedan od pokazatelja da bi signal mogao biti vanzemaljski, jer je vodik najčešći element u svemiru i korištenje njegove frekvencije logičan je odabir za komunikaciju s drugim inteligentnim bićima.

Područje svemira iz kojeg je došao signal pripada zviježđu Strijelca. Najbliža vidljiva zvijezda izvoru signala je Tau Sagittarii.

Jedini je problem u tome što znanstvenici signal nisu nikada više uspjeli ponovno uhvatiti, unatoč mnogim pokušajima. Do danas je ostala misterija je li signal doista pripadao inteligentnim bićima s drugih zvijezda i ako jest, zašto ga više nikada nisu ponovili.