Otkrivena vrlo masivna izolirana zvijezda u obližnjoj galaktici



Časopis Astronomy & Astrophysics je objavio otkriće vrlo masivne izolirane zvijezde u galaktici blizu naše Mliječne staze. Smještena u Velikom Magellanovom Oblaku (LMC), zvijezda VFTS 682 je jedna od masivnijih zvijezda ikad uočenih, jer je otprilike 150 puta teža od Sunca. No glavno iznenađenje je to što je zvijezda usamljena te nije dio gustog zvjezdanog klastera.

Međunarodni tim astronoma koji je objavio ovo otkriće uključen je u veliki pregled maglice Tarantula koja se nalazi u LMC-u. Područje u i oko maglice Tarantula je poznato zvjezdano rađalište. Njihov pregled, izvršen pomoću FLAMES instrumenta na ESO/VLT-u, zamišljen je kao proučavanje zvijezda koje se tamo nalaze. Novi rezultati vezani uz VFTS 682 među prvima su u ovom pregledu.

Kada je prvi put uočena prije nekoliko godina, za VFTS 682 se smatralo da nije vrlo masivna. Tim je sada dokazao da je velik dio njene svjetlosti apsorbiran i raspršen zbog prašine koja se nalazi na putu do Zemlje te da je zvijezda zapravo puno sjajnija no što se isprva mislilo, te je zbog toga i masivnija.

Do sad su astronomi vjerovali da vrlo masivne zvijezde (do 300 puta teže od Sunca) mogu postojati samo u središtu vrlo gustih zvjezdanih klastera. Članovi tima su stoga bili iznenađeni izoliranim smještajem VFTS 682 daleko od bilo kojeg klastera. Ipak, zvijezda se nalazi blizu bogatog klastera R136, gdje su uočene slične masivne zvijezde.

Jedna hipoteza objašnjava zvijezdinu izoliranost njenim izbacivanjem iz klastera. Takve su "odbjegle zvijezde" već uočene, ali su sve puno manje te su stoga potrebni puno jači gravitacijski efekti za objašnjavanje izbacivanja ovako masivne zvijezde. S druge strane, astronomi jedva mogu objasniti kako bi takvo masivna zvijezda nastala na njenom trenutnom izoliranom mjestu. U svakom slučaju, VFTS 682 je vrlo zanimljiv objekt koji izaziva teorije nastanka masivnih zvijezda.

Izvor: Astronomy & Astrophysics