NASA: I druga sonda bliznakinja stigla na Mjesec



Dvije robotske sonde Američke svemirske agencije (NASA) počele su zajedno da lete oko Mjeseca, javljaju strane agencije. Sonde bliznakinje, lansirane prije tri mjeseca u sklopu Misije Grail (Grail Recovery And Interior Laboratory), završile su svoje putovanje dugo 4.185.000 kilometara i ušle u prvom danu ove godine u mjesečevu orbitu, najprije Grail-A, a nekoliko sati kasnije i Grail-B.

Zadatak sondi, koje će ispitivati mjesec narednih 82 dana, da rekonstruiraju mapu unutrašnjosti Mjeseca. Podaci koje one budu prikupile koristit će naučnicima da naprave povijest zemljinog jedinog prirodnog satelita.

Znanstvenici se nadaju da će im sonde pomoći da otkriju tajne Mjeseca i da bolje razumiju kako su se razvijali Mjesec, Zemlja i druge stjenovite planete. Grail-A i Grail-B treba da precizno izmjere gravitaciju Mjeseca i utvrde unutrašnju strukturu Mjeseca.

"Otvorili šampanjac i nazdravili Mjesecu", napisala je NASA na svom Twiter nalogu, nakon što je prva sonda ušla u mjesečevu orbitu u novogodišnjoj noći. Druga sonda je to isto učinila 25 sati kasnije.

Do sada je obavljeno 109 misija na Mjesec, od kojih šest sa ljudskom posadom tokom programa "Apolo" NASA između 1969-1972. Naučnici vjeruju da je Mjesec oblikovan kada se objekat veličine Marsa sudario sa Zemljom odmah nakon formiranja sunčevog sistema, prije oko 4,5 milijardi godina. Mnogo je pitanja, međutim, ostalo bez odgovora.

Jedna od misterija koja još uvijek nije odgonetnuta je zašto se druga strana Mjeseca tako razlikuje od one koju neprestano vidimo sa Zemlje. Ovu "vidljivu" karakteriziraju prostrane, mračne ravnice i brojni krateri, nastali uslijed vulkanskih erupcija, dok nevidljivu stranu Mjeseca čine planinski vijenci.