Najudaljeniji zreli galaktički klaster ikad pronađen"Izmjerili smo udaljenost do dosada najudaljenijeg zrelog galaktičkog klastera." izjavio je glavni autor istraživanja u kojem su korištena promatranja izvršena pomoću ESO-vog VLT-a, Raphael Gobat (CEA, Pariz). "Iznenađujuće je da se pri pobližem promatranju klaster ne čini mladim – mnoge od ovih galaktika su se smirile i ne sliče na galaktike koje proizvode zvijezde kakve se može vidjeti u mladom Svemiru."

Klasteri galaktika najveće su poznate strukture u Svemiru koje zajedno održava gravitacija. Astronomi smatraju da ti klasteri s vremenom rastu te bi zbog toga masivni klasteri trebali biti rijetka pojava u mladom Svemiru. Iako su uočeni i udaljeniji klasteri, oni se većinom čine kao mladi klasteri u procesu nastajanja, a ne ponašaju se kao smireni zreli sustavi.

Međunarodni tim astronoma koristio je jake VIMOS i FORS2 instrumente na ESO-vom Very Large Telescopeu (VLT) za mjerenje udaljenosti do nekih od galaktika u interesantnom komadiću neba s vrlo slabo vidljivim crvenim objektima koje je prvi uočio Spitzer svemirski teleskop. Ova grupacija, nazvana CL J1449+0856, imala je sve oznake vrlo udaljenog klastera galaktika. Rezultati su pokazali da uistinu gledamo u galaktički klaster kakav je bio kada je Svemir bio star tri milijarde godina – manje od četvrtine njegove trenutne starosti.

Kada su članovi tima izračunali udaljenost do ovog vrlo rijetkog objekta, pomno su pretražili galaktičke komponente pomoću NASA/ESA-inog Hubble Space Telescopea i zemljanih teleskopa, uključujući i VLT. Otkrili su dokaze koji upućuju na to da većina galaktika u tom klasteru ne proizvodi zvijezde nego je sastavljena od zvijezda koje su već stare otprilike milijardu godina. To ovaj klaster čini zrelim objektom, sličnim po masi klasteru Djevica (Virgo), najbližem bogatom galaktičkom klasteru našoj Mliječnoj stazi.

Daljnji dokazi da je ovo zreli klaster dobiveni su u ESA-inom XMM-Newton opservatoriju pomoću promatranja X zraka koje odašilje CL J1449+0856. Klaster odašilje X zrake koje vjerojatno dolaze od jako užarenog oblaka plina koji ispunja prostor između galaktika i koncentriran je prema središtu klastera. Ovo je još jedan znak zrelog galaktičkog klastera kojeg na okupu čvrsto drži njegova vlastita gravitacija, jer mladi klasteri nisu imali vremena da na ovaj način prikupe užareni plin.

Gobat je zaključio: "Ovi novi rezultati podupiru ideju da su zreli klasteri postojali kada je Svemir bio star manje od četvrtine njegove trenutne starosti. Takvi klasteri su vrlo rijetki prema trenutnoj teoriji i imali smo puno sreće što smo uspjeli uočiti jednoga. No ako ih daljnja promatranja uoče više, morati ćemo nanovo ispitati naše razumijevanje mladog Svemira."

Izvor: ESO