Astronomi potvrdili otkriće ''Dalekog vodenog svijeta''


Astronomi su potvrdili postojanje nove vrste planeta: vodenog svijeta s gustom maglovitom atmosferom. 

Planeta van Sunčevog sustava GJ 1214b, također nazvana i "Super Zemlja", veća je od naše planete, ali je manja od plinskih divova kao što je Jupiter, prenosi u utorak BBC. 

Opservatorije koje koriste Hubble teleskop sada su potvrdile da veliki dio površine te planete čini voda. Visoke temperature na toj planeti ukazuju na moguće postojanje egzotičnih vrsta. - GJ 1214b nije nalik nijednoj planeti kakvu poznajemo, izjavio je Zachory Berta, vodeći autor studije na Centru za astrofiziku Harvard Smithsonian. 

 Planetu su u 2009. godini otkrili teleskopi opservatorija. Ona ima promjer 2,7 puta duži od Zemljinog, ali je skoro sedam puta teža od Zemlje. Ona je u orbiti crvene zvijezde na udaljenosti od samo dva milijuna kilometara, što znači da temperature na GJ 1214b vjerojatno dostižu iznad 200 stupnjeva Celzija. 

U 2010. godini, astronomi su objavili rezultate mjerenja njene atmosfere. Oni pokazuju da je atmosfera GJ 1214b vjerojatno sastavljena od vode, ali postoji i druga mogućnost - da je planeta pokrivena izmaglicom - onom vrstom izmaglice koja okružuju Saturnov mjesec Titan.