NASA pronašla prve stjenovite planete velike kao naša ZemljaOtkrivena su dva planeta veličine slične Zemljinoj. Iako je to ohrabrujuće za pronalazak života izvan našeg planeta, na njima ga nema zbog visokih temperatura.

Znanstvenici NASA-e i njihov teleskop Kepler pronašli su prva dva planeta velika kao naša Zemlje koja kruže oko zvijezde oko 1000 svjetlosnih godina udaljene od našeg sustava i tako dobili ohrabrujući poticaj za pronalazak života na drugim planetima.

Otkriće dokazuje da slični planeti postoje, a može ih se otkriti svemirskim teleskopom Kepler. Ovaj put radi se o najmanjim dosad pronađenim planetima, koji kruže oko zvijezde slične Suncu. Jedan od njih ima promjer samo tri posto veći od Zemljinog, dok drugi ima promjer samo desetinu manji od Zemljinog. Čini se da su i stjenoviti, kao naš planet, prenosi AP. Ipak, prevrući su da bi na njima postojao život kakav mi poznajemo, a temperature se kreću oko 760 °C.

NASA-in lovac na planete, teleskop Kepler, na desetke puta je pronašao dokaze o mogućem postojanju planeta veličine Zemlje, ali sada se prvi put radi o potvrđenim informacijama. Istraživači su odbacili mogućnost da postoji alternativno objašnjenje. Planeti nazvani Kepler 20e i Kepler 20f dio su sustava od pet planeta koji kruže oko zvijezde nazvane Kepler 20.

Dok se u našem sustavu mali stjenoviti planeti nalaze najbliže suncu, a plinoviti divovi su na periferiji ovdje nije takav slučaj. Veliki i mali planeti naizmjenično se približavaju, odnosno udaljavaju od zvijezde.